Volver

Com sorgix Patrimoni Mundial - UNESCO?

La idea de protegir internacionalment el patrimoni cultural sorgix vinculada a la decisió de construir la presa d'Asuan a Egipte, que inundaria els temples d'Abu Simbel.

El 1959 la Unesco decidix llançar una campanya internacional de salvaguarda arran d'una crida dels governs d'Egipte i el Sudan. Amb les donacions de 50 països, s'acceleren les recerques arqueològiques i es traslladen els temples a una zona segura.

Per primera vegada es pren consciència que la protecció del patrimoni és una responsabilitat compartida i que correspon a la comunitat internacional vetlar per este llegat i transmetre'l a les generacions futures. A partir d'este moment la Unesco i l'Icomos (Consell Internacional de Monuments i Llocs) inicien l'elaboració d'un projecte de convenció sobre la protecció del patrimoni cultural.

La idea d'incloure el patrimoni natural en el mateix àmbit de responsabilitat internacional correspon als Estats Units. La conferència de la Casa Blanca a Washington de 1965 proposa la creació d'una Fundació del Patrimoni Mundial que potencie la cooperació internacional per a la protecció de zones naturals i paisatgístiques meravelloses del món i els llocs històrics per al present i per al futur de tota la humanitat . A esta iniciativa s'afegix la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) el 1968. I el fruit dels dos esforços es va aprovar a París el 16 de novembre de 1972 en la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural.

Espanya ratifica la Convenció de Patrimoni Mundial Cultural i Natural el 1982 i hui en dia és, amb 39 béns inscrits a la Llista del Patrimoni Mundial (o Patrimoni de la Humanitat), el segon estat, després d'Itàlia, en nombre de béns declarats.

Subir