La celebració del Corpus Christi a Barcelona compta amb una tradició d'origen medieval anomenada L'ou com balla. Les fonts dels patis de diversos edificis del Barri Gòtic s'engalanen amb bells ornaments florals i un ou "balla" sobre l'aigua que raja dels sortidors. Inicialment, aquesta tradició es limitava a la font del claustre de la catedral de Barcelona, tot i que des de finals del segle XX, es va estendre a altres sortidors de la ciutat. El significat teològic d'aquest costum es vincula amb l'exaltació de l'Eucaristia, a causa que, visualment, s'associa amb l'acció ritual que el sacerdot realitza a alçar l'hòstia consagrada sobre el calze.
El dia del Corpus Christi, a més de celebrar-se una missa, tradicionalment es realitzava una processó per la ciutat amb el Santíssim Sagrament. Juntament amb ell, els usos populars van introduir figures que també procesionaban, com els gegants, reis, apòstols, i el bestiari (àguila, lleó, mulassa, bou, etc.), que sembla estar relacionat amb els símbols dels evangelistes.
A l'Arxiu de la Corona d'Aragó, es conserven diversos documents que fan referència a la processó del Corpus Christi. Entre ells, destaca una Resolució del Consell de Castella de 4 d'abril de 1772 (folis 152v-154r) per la qual, després de ressenyar les burles i actes irreverents que cometien els portadors de les figures que integraven la processó, es va prohibir que els "figurons ridículs" procesionasen. Prèviament, escoltats el bisbe i l'Ajuntament de Barcelona, la Reial Audiència havia decidit limitar les accions del bestiari durant la processó: el lleó no havia de rugir, la mulassa no podia emprar coets, el bou havia de abstenir d'envestir als nens , l'àguila només podia ballar davant de la Custòdia, etc., si bé la resolució del Consell de Castella va ser més restrictiva.
L'ou com balla
Salto de línea Del dijous 8 al diumenge 11 de juny, de 10h a 19 h. Lliure accés
Palau del Lloctinent (C. Comtes 2). Arxiu de la Corona d'Aragó.