L'ACA, a la seva seu del Palau del Lloctinent, acull l'exposició temporal transmèdia "La Construcció d'Europa: Història, memòria i el mite de l'europeisme al llarg de mil anys", en la qual s'analitza la història comuna d'Europa a través dels tresors documentals que custodien els arxius europeus.
Aquesta mostra és la primera de tres -les altres dues seran acollides respectivament pel Centre Documental de la Memòria Històrica i l'Arxiu General de Índies- que s'emmarquen en el context del projecte Tresors Digitals Europeus: gestió d'arxius centenaris al segle XXI, cofinançada pel Programa Europa Creativa de la Comissió Europea i que compta amb l'associació dels Arxius Estatals / Nacionals de diversos països (Espanya, com a líder, Hongria, Noruega, Portugal i Malta) i institucions europees de gran renom com l'International Centre for Archival Research (ICARUS) i la Universitat Tecnològica de Munster (Cork).
Aquesta col·laboració, que ha estat possible gràcies a l'avanç en la digitalització dels documents conservats en els arxius de gairebé tot el continent, té com a resultat una experiència transmèdia de la història d'Europa. Aquesta mostra és genuïnament un èxit de la cooperació europea, a través de la suma solidària de capacitats, patrimoni, diversitat, riquesa i inspiració de tots els que han fet possible aquest projecte.
A través de la selecció de cinquanta documents d'arxius de diferents parts del continent es narra la construcció d'Europa com un concepte que ha anat canviant amb el temps, qüestionant la possibilitat de crear una perspectiva comuna des de la qual entendre la història europea com una història compartida per tots els seus habitants. Aquesta narració s'ha estructurat a través de quatre pilars temàtics: L'esperit d'Europa; La diversitat d'Europa; Les múltiples cares del Cristianisme; i L'herència de la Il·lustració.
Les històries que aquí s'expliquen combinen diferents eines tecnològiques, amb què el públic podrà accedir al passat escrit a través de múltiples canals que li permetran experimentar, jugar, aprendre i compartir, amb aquesta capacitat única que tenen els documents per explicar les microhistòries que van fer possible la gran construcció d'Europa.
L'exposició es podrà visitar des del 29 de juny fins el 29 d'octubre de 2021, amb les restriccions d'aforament i les mesures d'higiene i seguretat establertes per les autoritats sanitàries per prevenir l'expansió de la pandèmia de la COVID-19.
Palau del Lloctinent:
C / Comtes, 2.
Dimarts a diumenge de 10:00 a 19:00 hores. Dilluns tancada.
Accessibilitat:
Facilitats per a persones amb discapacitat.