N.º inv.: CE1/02153
Aquest taulell, probablement fet a Manises, presenta decoració blava de cobalt sobre fons blanc. Representa de punta a punta, en diagonal, una carda, emblema del gremi de paraires, i a les vores, mitges fulles serrades. També hi ha taulells amb tisores usades com a símbol d’aquest mateix gremi. Ambdós instruments són símbols del gremi des de que Joan I el 1395 els concedí com a escut d’armes. No obstant això, la seua existència com a gremi és prou més antiga. El treball del gremi de paraires era el de repassar les teles que havien fabricat bataners i tonedors; netejant-les d’impureses i estirant la tela al tirador.
Les teles havien de tenir les mesures reglamentàries i també estava estrictament prohibit que s’empraren cardes de ferro, sols es permetien les naturals de la planta “cardo”.
Aquest taulell procedeix de l’enderrocament de la casa gremial del carrer Quart a València, que va subsistir fins a mitjanies del segle XX. Formava part d’un paviment de mitjan segle XV on taulells quadrats amb cardes i tisores es combinaven probablement amb d’altres hexagonals bescuitats. De fet, la nomenclatura dels carrers d’aquesta part de la ciutat ens remet a l’activitat relacionada amb la llana, com ara són el carrer del “Tirador”, carrer dels “Texidors”, carrer “La Carda”, etc.
El museu conserva nombrosos exemples de taulells d’altres gremis, a més de taulells heràldics.
Peça exposada a la Sala de ceràmica arquitectònica medieval, segona planta.