Servicis al ciutadà. Patrimoni cultural
Dins del règim general hi ha tres nivells de protecció en funció de la rellevància singular del béns, que ordenats de menys a més protecció són els següents:
La protecció d'estos béns implica que els propietaris o titulars tinguen uns drets i unes obligacions establides a la mateixa Llei 16/1985 de Patrimoni Històric Espanyol.
Este és el grau mínim de protecció d'un bé. Formen part del Patrimoni Històric Espanyol tots els béns immobles i objectes mobles d'interés artístic, històric, paleontològic, arqueològic, etnogràfic científic o tècnic. També en formen part el Patrimoni Documental i Bibliogràfic, els jaciments i les zones arqueològiques, els llocs naturals, els jardins i els parcs que tenen un valor artístic, històric o antropològic (Llei 16/1985, art.1).
En un nivell de protecció superior, hi ha els béns inclosos en l'Inventari General de Béns Mobles, que tenen un valor notable de tipus històric, arqueològic, científic, artístic, tècnic o cultural, i que no han sigut declarats d'interés cultural. (Llei 16/1985, art 26).
El grau màxim de protecció consta dels béns immobles i béns mobles declarats d'interés cultural. Estos béns s'inclouen en el Registre General de Béns d'Interés Cultural.
En primer lloc, els Béns d'Interés Cultural que la llei establix com a tal són els immobles destinats a la instal·lació d'arxius, biblioteques i museus de titularitat estatal, així com els béns mobles custodiats al seu interior. Així mateix, les coves, refugis i llocs que contenen manifestacions d'art rupestre, els castells, els emblemes, les creus de terme i altres peces similars, així com sitges o sitges tipiques d'Astúries i Galícia (Llei 16/1985, art. 40.2 i 60.1; i disposició addicional segona).
En el segon cas, els Béns d'Interés Cultural declarats mitjançant Reial Decret, de forma individualitzada, implica la prèvia incoació i tramitació d'expedient administratiu. En el cas de l'Estat espanyol, a més, s'ha de disposar d'un informe favorable d'alguna de les següents institucions consultives: Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol, les reials acadèmies, les universitats espanyoles, el Consell Superior d'Investigacions Científiques o les juntes superiors. En el cas dels béns que afecten les comunitats autònomes, l'informe serà emés per les institucions que les reconeixen.